Stijgende huizenprijs voorkomt verlaging NHG
Geplaatst op 30 maart 2016
De maximale hypotheek die af te sluiten is met hypotheekgarantie (NHG) blijft voorlopig 245.000 euro. Minister Stef Blok van Wonen laat de verlaging die 1 juli zou plaatsvinden, niet doorgaan. De grens zou zakken tot 225.000 euro. In dat geval zou een gemiddeld huis niet meer met hypotheekgarantie gekocht kunnen worden.
Tot 2009 was de maximale hypotheek met NHG verbonden aan de gemiddelde woningprijs. Toen de woningmarkt vastliep, werd besloten om de grens tijdelijk te verhogen. Banken kregen zo meer zekerheid dat het uitgeleende geld terugbetaald werd en kopers profiteerden van een lagere hypotheekrente. De NHG-grens werd vastgesteld op 350.000 euro.
Vanaf 2012 werd de maximale NHG-hypotheek stapsgewijs afgebouwd tot € 225.000 in 2016. In 2017 zou de maximale NHG-hypotheek weer aan de gemiddelde woningprijs gekoppeld worden. De gemiddelde woningwaarde was afgelopen februari echter al 234.830 euro. De verlaging van 2016 zou dus een reële kans opleveren dat de grens eerst flink zou zakken, om dan per 2017 weer te stijgen. Onwenselijk, vond ook de minister die de laatste verlaging daarom schrapt.
Wat heeft 7 jaar verhoogde NHG-grens opgeleverd?
Volgens NHG-directeur Arjen Gielen heeft de hypotheekgarantie het leed van de crisis binnen de perken gehouden. "Het heeft gewerkt als een demper op het probleem", zei Gielen onlangs in de NRC. De hypotheekgarantie vereiste altijd al dat de hypotheek (deels) werd afgelost, zelfs toen de meeste mensen nog tekenden voor een aflossingsvrije hypotheek.
In de crisisjaren is bovendien flink gebruik gemaakt van de garantie, 14.697 huishoudens konden hun restschuld laten vergoeden door de NHG. Dat zegt iets over het nut, maar nog niets over het succes van de verhoging zelf. Als zich een nieuwe crisis voordoet, zal de NHG dan opnieuw ook de dikkere portemonnees toelaten tot de garantieregeling?
Een woordvoerder van de hypotheekgarantie houdt zich op de vlakte. "Als zich een nieuwe woningcrisis voordoet, zullen wij ook weer bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de woningmarkt te stabiliseren." Gielen ziet zelf geen rol meer weggelegd voor de hypotheekgarantie bij duurdere hypotheken: "Want waarom zou heel Nederland geholpen moeten worden met een min of meer sociale verzekering?"
NHG van 2016 is niet meer die van 2009
De stichting achter de hypotheekgarantie is trots op de verzachtende rol van de NHG tijdens de crisis. Ze vergeet daarbij wel te vermelden dat de NHG in die jaren van gedaante wisselde. De premie ging vier keer over de kop en huiseigenaren in financiële problemen worden liever nét met het hoofd boven water gehouden, dan dat hen een volledige verliesdeclaratie wordt gegund.
"Sommige huiseigenaren denken de NHG te kunnen gebruiken als pinautomaat, maar daar zijn we niet voor", zei de voormalig directeur van de hypotheekgarantie Karel Schiffer daarover in 2014.
Heeft het afsluiten van een hypotheek met NHG dan geen nut meer in 2016? Zeker wel. De garantiestelling is stevig uitgehold, maar de rentekorting die banken geven op een hypotheek mét garantie is nog steeds substantieel. Voor een hypotheek van 230.000 euro ben je na 30 jaar bijna 15.000 euro goedkoper uit met NHG.