Aannemers zijn schaars: je huis verbouwen wordt duurder

Vind nog maar eens een aannemer. In veel plaatsen is het moeilijk. Bouwbedrijven lopen vol met orders en hebben moeite om extra personeel te vinden. Als vraag en aanbod uit elkaar gaan lopen, dan wordt een particuliere verbouwing steeds duurder. Een gevolg van meer verhuizingen en economische groei. Bouwbedrijven verwachten nog jaren van groei.

We surfen richting de kop van de golf. Tijdens de crisis werden er veel te weinig nieuwe huizen opgeleverd, verbouwd werd er evenmin. Dat zijn we nu aan het inhalen. Particuliere verbouwers merken dat het best. Uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat de herstel- en verbouwproductie in 2016 met 25 procent is toegenomen.

De nieuwbouw komt ook langzaam weer op gang. Is het genoeg? Zeker niet. Het CBS schreef dat in 2016 het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd is in vijf jaar tijd: 53.900. Dat aantal kan nog wat oplopen, nog niet alle respons is binnen bij de statistici. Dat klinkt euforisch, maar dat is het niet.



In 2009 werden er nog 87.800 woningen bijgebouwd. Daar zitten we in 2016 bijna 39 procent onder. Nederland heeft die huizen wel nodig. De bevolking groeit en het aantal personen per huishouden wordt gemiddeld kleiner. Daar is de huidige woningvoorraad niet op ingericht. Nog los van het feit dat er ook elk jaar woningen gesloopt worden.

Nieuwbouw heeft een lange adem nodig

Als we het weten, waarom wordt er dan niet veel meer gebouwd? Hoe kan het dat een gewilde Randstadgemeente als Noordwijk vorig jaar slechts 5 nieuwe huizen bouwde? Een nieuwbouwproject heeft jaren nodig in het proces van plan tot sleuteloverdracht. De crisis verlamde de bouw. Het opnieuw opstarten heeft dus tijd nodig.

Hoe lang duurt het nog voor de nieuwbouw weer gelijke tred gaat houden met de vraag? Het EIB verwacht nog minstens twee jaar jubelcijfers. Let wel: voor de bouwbedrijven. Als particuliere opdrachtgever voor een huis of een verbouwing betekent dat een verbouwing duurder uitvalt.

Het betekent ook dat de schaarste nog lang niet is opgelost. Ook voor de bestaande huizen blijft de vraag groter dan het aanbod. Verdere prijsstijgingen liggen voor de hand.

Veel vraag van particulieren

De vraag naar nieuwbouwwoningen is groter dan het aanbod. Kom je er niet tussen? Kijk dan eens naar particulier opdrachtgeverschap. Dat is bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Het kost je veel tijd, maar particuliere opdrachtgevers zijn naar schatting 10 tot 25 procent goedkoper uit dan met een reguliere nieuwbouwwoning.

Het vertrouwen in de economie is terug. Uitgestelde verbouwingswensen worden alsnog uitgevoerd. Loop je met verbouwplannen in het achterhoofd? Kom dan eens langs om te praten over een financiering. We zoeken graag voor je uit wat de voordeligste manier is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie