Vertraging op Schiphol in de meivakantie: dit zijn je rechten

Luchthaven Schiphol had nog voorzorgsmaatregelen genomen. De meivakantie van vorig jaar zorgde al voor extreem lange wachttijden bij het inchecken en de beveiliging. Dit jaar was zo mogelijk nog rampzaliger. Een stroomstoring in de nacht van zaterdag op zondag legde het vliegveld helemaal lam. Talloze vakanties begonnen te laat. Wat zijn je rechten en kan je annuleringsverzekering iets betekenen?

De EU heeft eraan bijgedragen dat passagiers meer rechten hebben. Als je vlucht langer dan drie uur vertraagd is, dan heb je recht op een compensatie van de luchtvaartmaatschappij. De vergoeding hangt af van een aantal factoren. De afstand van de vlucht, de duur van de vertraging, en of je bestemming in de EU ligt.

Compensatie tussen 250 en 600 euro
De vergoedingen variëren van 250 euro voor een vlucht korter dan 1.500 kilometer tot 600 euro voor meer dan 4 uur vertraging op een vlucht van meer dan 3.500 kilometer. Wil je exact weten wat voor jou geldt? Kijk dan op voor je rechten op de website van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport.

Wat kan je annuleringsverzekering betekenen?
In de meeste annuleringsverzekeringen staat een dekking voor vertrekvertraging. Als je meer dan 8 uur later dan gepland op je bestemming aankomt, dan heb je recht op een niet-genoten-vakantiedag. Dat is de totale reissom, gedeeld door het aantal dagen dat je weg bent. Let wel op: die vergoeding krijg je na aftrek van de compensatie van de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Alleen als je niet-genoten-vakantiedagen meer kosten dan de compensatie, heb je recht op een vergoeding. Twee voorbeelden.

Rome
Je komt met 9 uur vertraging aan in Rome (1.300 km). Je hebt voor 5 dagen vakantie in totaal 600 euro betaald. Eén niet-genoten-vakantiedag kost 120 euro. Omdat de compensatie van de luchtvaartmaatschappij 250 euro bedraagt, krijg je geen vergoeding van de annuleringsverzekering.

Madrid
Je hebt een mooie 9 daagse flydrive vanuit Madrid (1.483 km) geboekt voor 1.450 euro. Door de vertraging ben je ruim anderhalve dag te laat aangekomen. Na 32 uur heb je recht op twee niet-genoten-vakantiedagen, dus 322 euro. Omdat de vergoeding van de luchtvaartmaatschappij 250 euro bedraagt, krijg je van de annuleringsverzekering de aanvulling tot 322 euro.

Overkomt het je? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de luchtvaartmaatschappij voor je compensatie. Kom je er niet uit? Kijk dan of je rechtsbijstandverzekering je kan helpen met het halen van je recht op een vergoeding. Vooral de Ierse prijsvechters staan erom bekend niet gemakkelijk over de brug te komen. Een rechtsbijstandverzekering hakt dagelijks met dat bijltje.

Ga je deze zomer op vakantie en heb je nog geen reisverzekering? We helpen je graag bij het maken van een keuze die het beste past bij jouw soort vakantie. Ook als je onverhoopt schade hebt, helpen we je bij het claimen van de kosten. Vul je gegevens in voor een afspraak met onze verzekeringsadviseur of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie