Aantal vergunningen nieuwbouw weinig hoopgevend

De overheid streeft in de woonagenda naar de bouw van 75.000 woningen per jaar. Vorig jaar is er voor 70.000 te bouwen huizen een bouwvergunning afgegeven, zo rapporteerde het CBS recent. Dat lijkt aardig in de buurt te komen van het streefaantal. Toch lijkt het positiever dan het is. Niet iedere vergunning resulteert daadwerkelijk in een nieuwe woning. Bovendien heeft de woningmarkt op korte termijn behoefte aan meer aanbod, terwijl er tijd nodig is voor de bouw.

Het aantal afgegeven vergunningen dat vorig jaar werd afgegeven, is nagenoeg gelijk aan dat van 2017. In vergelijking tot de voorgaande vijf jaar ligt het aantal fors hoger. Het ligt anders als we verder teruggaan naar de periode voor de crisis. De periode tussen 2000 en 2008 kende een jaarlijks gemiddelde van 80.000 aangevraagde bouwvergunningen.


Bron: CBS

Den haag koploper vergunningen nieuwbouw
Vorig jaar werden in Den Haag 4.616 vergunningen afgegeven, 53 procent voor huurwoningen. In de meeste andere drukbevolkte steden is een groter percentage bestemd voor huurwoningen. Uitschieters zijn Utrecht (70%) en Groningen (62%). Tegenhangers zijn Almere en Rotterdam, waar de bouwplannen zich meer concentreren op koopwoningen. Slechts in respectievelijk 20 en 27 procent ging het in deze steden om huurwoningen.

Tijd tussen vergunning en oplevering
Het CBS geeft aan dat een nieuwbouwwoning gemiddeld zo´n twee jaar na het afgeven van de vergunning bewoonbaar is. Dat is echter een gemiddelde. Bij woningtypes als appartementen zal de vertraging groter zijn. De tijd tussen vergunning en oplevering maakt het lastig om op korte termijn flink op te schalen met nieuwbouw. Zelfs al zou het aantal bouwvergunningen in de komende tijd flink stijgen, heeft dit pas vanaf medio 2020 effect.

Uitstel en afstel
Het aantal aanvragen staat niet gelijk aan de daadwerkelijke bouw. In de periode tussen 2010 en 2015 is de bouw van 22.500 woningen nooit van de grond gekomen, terwijl er wel een vergunning voor was. Vooral in de grotere steden werd soms slechts een klein percentage van de bouwplannen doorgezet. Op dit moment ligt dit anders. In de huidige markt loop je als projectontwikkelaar minder risico, woningen zijn al verkocht voordat de eerste paal geslagen wordt.

De vraag naar huizen is dan ook geen reden om een vergunning niet te benutten. Nu zijn er echter weer andere problemen. Bijvoorbeeld een tekort aan arbeidskrachten en materiaal. Ook tegenslagen als afwijkende bestemmingsplannen kunnen resulteren in uitstel of afstel.

Vooral probleem voor starters
Zoals eerder gemeld is de beperkte nieuwbouw vooral een probleem voor starters. Deze groep is toegewezen op het bestaande aanbod dat sterk in prijs is gestegen. Ook doorstromers ondernemen verhuizen minder snel nu het aanbod schaars is. Het aanbod aan de onderkant van de markt droogt hierdoor op. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een grotere vrijstaande woning in een hogere prijsklasse? In dit segment is de keus ruimer.  

Al jaren zit er te weinig vaart in de aanwas van woningen. Als de overheid het niet meer prioriteit geeft, is het probleem ook in de komende jaren nog niet opgelost. Toch maar op zoek naar die bestaande woning dus.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie