Bieden boven de vraagprijs normaal maar niet zonder risico

Wil je een huis kopen? Reken erop dat je meer moet bieden dan de vraagprijs. De spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt neemt al jaren toe. Woningen staan steeds minder lang te koop en vorig jaar werd maar liefst de helft van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Een forse toename in vergelijking met 2015.

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) en het Kadaster onderzoek gedaan naar de spanningsindicatoren op de woningmarkt. Overbieden op een woning is de norm geworden, zo blijkt uit cijfers over de periode van 2015 tot 2020. In 2015 werd slechts 7% boven de vraagprijs verkocht. In 2020 was dat maar liefst de helft van de woningen. Zo zag die verschuiving er in beeld uit: 

 
Bron: Kadaster, Jaap.nl, bewerking CBS

Overbieden in de meeste gemeenten normaal
Waar overbieden al in 2017 vooral in Amsterdam en andere grote steden ‘normaal’ was, is het in 2020 de norm in heel Nederland. In circa vijftig gemeenten wordt gemiddeld meer dan 2% overboden. Almere spant de kroon. Gemiddeld wordt daar 7% boven de vraagprijs geboden. Alleen in de villadorpen (Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede, etc.) en in het Zeeuwse Sluis viel de koopprijs meer dan 3% lager uit dan de vraagprijs. 

 
Bron: Kadaster, Jaap.nl, bewerking CBS

Woningen staan minder lang te koop
Wil je een huis kopen, dan is snel handelen noodzaak in deze markt. Woningen staan steeds minder lang te koop. In 2015 stond een woning gemiddeld tien maanden te koop. Daar is nu nog niet de helft van over, met een gemiddelde van drie maanden in 2020. In de praktijk is dit vaak nóg korter, aangezien het Kadaster de tijd rekent tussen het in de verkoop zetten en de daadwerkelijke overdracht. Vaak staat een woning echter al niet meer te koop als er een voorlopig koopcontract is getekend. 

Overbieden op een huis is niet zonder risico
Overbieden is echter niet zonder risico’s. Zo staat je woning direct ‘onder water’ en heb je meer eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen. Zolang de woningmarkt op stoom blijft merk je daar waarschijnlijk weinig van. De schoen gaat pas wringen als bijvoorbeeld de rente stijgt en de prijzen dalen. In dit artikel lees je waar op te letten bij overbieden en wat de risico’s zijn. 

Het is geen nieuws dat we kampen met een overspannen woningmarkt. De cijfers rond het overbieden op woningen bevestigen het opnieuw. Zorg dat je ook in een verhitte biedingenstrijd het hoofd koel houdt. Overbieden hoeft geen probleem te zijn, zolang je het bewust doet en weet wat je maximum is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie