7 veelgestelde vragen over de reisverzekering

Tijdens je vakantie wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent. De reisverzekering is niet de meest ingewikkelde verzekering. Toch zijn er vaak voldoende vragen. Valt een huurauto bijvoorbeeld onder de reisverzekering en wat als mijn reisgenoot de reis annuleert? 7 vragen waarop jij het antwoord mogelijk nog niet wist.

  1. Wanneer heb ik een reisverzekering met werelddekking nodig?
    De naam ‘Werelddekking’ doet vermoeden dat deze verzekering nodig is zodra je buiten Europa op vakantie gaat. Er zijn echter een aantal uitzonderingen buiten Europa, waar bij de meeste verzekeraars geen reisverzekering met werelddekking nodig is. Dit gaat voornamelijk om landen rondom de Middellandse Zee. Denk bijvoorbeeld aan Egypte, Marokko, Israël en Tunesië. Maar ook de Canarische Eilanden en de Azoren vallen hieronder.

    Ga je vanuit Marokko of Israël een dagtrip naar een buurland maken die niet onder de Europadekking valt? Dan heb je wel ‘Werelddekking’ nodig. Bij problemen kun je anders niet terugvallen op de reisverzekering die dag.

  2. Mijn kind gaat zelfstandig op vakantie. Is hij of zij dan verzekerd via onze reisverzekering?
    Als je kinderen te groot worden om altijd met hun ouders op vakantie te gaan, wil je wel dat ook zij goed verzekerd op pad gaan. Wanneer je een reisverzekering hebt met gezinsdekking, dan valt de zelfstandige vakantie van je kind doorgaans onder de dekking. Voorwaarde is wel dat je zoon of dochter nog thuis woont óf uitwonende student is. Er zijn wel grenzen verbonden aan de leeftijd waarop kinderen meeverzekerd zijn. Let hier goed op.

  3. Kan ik annuleren als mijn reisgenoot annuleert?
    Je gaat samen met een goede vriend een week genieten van de zon in het buitenland. Zijn vader wordt plotseling flink ziek, waardoor hij de vakantie niet door wil laten gaan. Alleen op vakantie gaan, zie jij niet zitten. Mag jij de vakantie ook annuleren?

    Als jouw reisgenoot een geldige reden heeft om te annuleren, mag jij bij bijna alle verzekeraars kosteloos je reis annuleren. Wel stellen de meeste verzekeraars als eis dat je reisgenoot zelf ook een annuleringsverzekering afgesloten had. Daarnaast moet aantoonbaar zijn dat jullie samen heen en terug zouden reizen. Sommige verzekeraars gaan enkel tot uitkering over wanneer jij anders alleen (verder) had moeten reizen. Sla de voorwaarden van je annuleringsverzekering erop na om te zien wat precies verzekerd is.

  4. Vanaf wanneer start de dekking van mijn reisverzekering?
    De dekking van je reisverzekering gaat in, zodra je vakantie begint. Wanneer je je huis verlaat en in de auto stapt richting bijvoorbeeld Schiphol, ben je verzekerd.

  5. Ben ik verzekerd bij het huren van een auto of scooter?
    Nee. Schade of diefstal aan een gehuurd motorvoertuig op je vakantiebestemming valt nooit onder de reisverzekering. Gelukkig kun je bij veel verhuurders een verzekering voor het gehuurde voertuig afsluiten. Het is vaak zelfs verplicht!

  6. Tot wanneer kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?
    Een annuleringsverzekering moet over het algemeen binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten worden. Een reisverzekering kan tot de dag voor vertrek nog afgesloten worden. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen kun je overigens ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Zo hoef je je nooit zorgen te maken of je nog wel op tijd bent met het afsluiten van de annuleringsverzekering.

  7. Er geldt een negatief reisadvies. Ben ik nu wel verzekerd?
    Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een negatief reisadvies afgeven voor een gebied of land. Bijvoorbeeld vanwege een dreigende situatie of een natuurramp. Een negatief reisadvies wordt niet voor niets afgegeven: het is verstandig om in zo’n situatie niet naar dat land af te reizen. Doe je dit toch, dan biedt je reisverzekering vaak geen dekking voor schade die het gevolg is van de onveilige situatie.

    Een negatief reisadvies is niet automatisch een geldige reden om aanspraak te maken op je annuleringsverzekering. Pas wanneer het Calamiteitenfonds een zogenaamde dekkingsbeperking uitroept voor het land, kun jij de reissom bij annulering indienen bij de verzekeraar. De reisorganisatie waarbij je je vakantie geboekt hebt, moet dan wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Wie los een vlucht en hotel geboekt heeft, komt meestal niet in aanmerking voor een uitkering via het Calamiteitenfonds. De kosten voor de annulering betaal je in dat geval dus zelf.

Ga zonder zorgen op vakantie en sluit een reisverzekering af. Vergelijk de voorwaarden van verschillende verzekeraars wel met elkaar. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent tijdens de vakantie. Hulp nodig bij het uitzoeken van de best passende verzekering? Wij helpen je graag. Neem hiervoor via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie